Mosquit invasor “Aedes Japonicus”

L’Associació d’Empreses de Control de Plagues de Catalunya (ADEPAP) ha alertat de la possible arribada a Catalunya d’una nova espècie invasora de mosquit –l ‘Aedes japonicus’ en el seu nom científic- provinent d’Orient i és transmissor de virus de malalties com el dengue -que provoca febre elevada (40 ° C) acompanyada de dos dels símptomes següents: mal de cap molt intens, dolor darrere dels globus oculars, dolors musculars i articulars, nàusees, vòmits, engrandiment de ganglis limfàtics o granellada -, el chikungunya -una malaltia infecciosa que es caracteritza per febres agudes, erupcions cutànies i dolors articulares- i, sobretot, el virus de Nil Occidental, una malaltia que no sol tenir símptomes o presenten símptomes lleus (febre, mal de cap, dolors de cos, erupció cutània o ganglis limfàtics inflamats), però que és mortal si el virus entra al cervell.

Es tracta d’un mosquit menys agressiu que el mosquit tigre i que prefereix climes més freds -les seves ous fins i tot resisteixen la congelació-, té una capacitat d’expansió molt ràpida i ja ha arribat a la Península Ibèrica, per la qual cosa podria arribar a Catalunya “Als mesos vinents”.

Control de Plagues de Mosquits Plagues Girona Conplag
Control de Plagues de Mosquits Plagues Girona Conplag

“Aquest mosquit és molt difícil d’eradicar i ha vingut per quedar-se”, ha explicat el president de l’ADEPAP, Quim Sendra, i ha afegit que si el mosquit arriba a Catalunya ho farà pel nord i en zones de muntanya, perquè l’insecte no s’adapta a zones amb temperatures que superen els 30ºC.

Evita els espais urbans i prefereix les pastures amb bestiar, té un potencial de disseminació fins i tot més gran.

El seu creixement pot ser més gran que el del mosquit tigre perquè s’adapta millor a temperatures hivernals i perquè pot criar “en una àmplia gamma d’hàbitats aquàtics, inclosos tolls, pneumàtics, envasos de llet, cubs”,

Control de Plagues Mosquit Plagues Girona Conplag
Control de Plagues Mosquit Plagues Girona Conplag

A diferència d’altres espècimens del seu gènere, no només posa les larves a l’aigua sinó també en superfícies seques que després acumulen aigua, com és el cas dels pneumàtics. “La forma d’un pneumàtic permet que si plou, concentri aigua en el seu interior sigui quina sigui la seva posició. És llavors quan neixen les larves”, segons Lucientes. Aquest entomòleg ressalta que un altre mitjà d’introducció de mosquits invasors és la importació de plantes.

Control de Plagues de Mosquit Picada de Mosquit Plagues Girona Conplag
Control de Plagues de Mosquit Picada de Mosquit Plagues Girona Conplag

El mosquit japonicus, que pica a humans i als animals per igual, presenta un risc menor per a les persones que els seus altres companys de gènere, però vist el que ha passat amb la SARS-Cov-2, tota tasca de prevenció en matèria de salut pública es fa imprescindible en un escenari com l’actual.

La gestió dels mosquits és un problema sanitari, científic i ciutadà; són les tres potes fonamentals com estem veient amb la pandèmia de Covid».

Què fer si es detecten larves?

Bartumeus assenyala que el tractament d’aquest tipus de mosquits Aedes s’ha de realitzar en la fase larvària, més si es té en compte que una femella pot generar fins a 100 ous que, en tot just una setmana o 10 dies, seran un centenar d’adults més . A Europa, davant d’aquest mosquit, s’empren uns tractaments específics que no afecten altres espècies, però aquests larvicides han de ser aplicats, per la seva complexitat, per persones capacitades.

Control de Plagues de Mosquit Aparellament de Mosquits Plagues Girona Conplag
Control de Plagues de Mosquit Aparellament de Mosquits Plagues Girona Conplag

El director de Mosquit Alert aporta, en tot cas, una solució en cas de trobar larves de mosquit a les banyeres reciclades que acumulen aigua: retirar-les amb l’ajuda d’un salabro i tirar-les a una zona seca, lluny de la humitat. «O gestionar d’alguna manera aquestes banyeres que acumulen l’aigua de pluja, intentant buidar o que el bestiar no estigui aquí, que és una mica més complicat», assenyala.

Control de Plagues de Mosquit - Picada de Mosquit Tigre Plagues Girona Conplag
Control de Plagues de Mosquit – Picada de Mosquit Tigre Plagues Girona Conplag

Les zones de centre d’Europa en què s’ha localitzat no són tan urbanes, sinó més boscoses i agrícoles», indica el director de Mosquit Alert, que assenyala que precisament aquesta característica podria confinar en certa manera la seva expansió i, de fet, és una altra de les qüestions que es pretén estudiar aquest estiu. D’altra banda, una altra característica que podria ajudar a la seva expansió és que aguanta temperatures més fredes i «no és tan estiuenc com el mosquit tigre, que quan va arribar a Espanya el 2004 desapareixia a l’arribar novembre» i, ara amb l’acceleració del canvi climàtic, «el tenim ja fins a Nadal».

Recomanacions per evitar mosquits

Eviteu les acumulacions d’aigua i utilitzar les mosquiteres

  • Buidar dos cops per setmana els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendres, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d’animals domèstics, piscines de plàstic …
  • Buidar dos cops per setmana, o cobrir-los amb tele mosquitera espessa, els safareigs i les basses petites.
  • Eviteu acumulacions d’aigua en zones de drenatges o desguassos.
  • Eviteu els forats i les depressions de terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d’arbres omplint-los de sorra.
  • Elimineu l’aigua dels recipients on trobem larves del mosquit.
Control de Plagues de Mosquit en Flor Plagues Girona Conplag
Control de Plagues de Mosquit en Flor Plagues Girona Conplag

¿Revises periòdicament els regs de plagues de mosquits?

Conplag revisem els espais que puguin tenir riscos de plagues de mosquits. Com també avaluem mesures de protecció per garantir la higiene, el control i la prevenció de plagues. ☎️ 649.679.823 ☎️

Control de Plagues de Mosqueta Plagues Girona Conplag
Control de Plagues de Mosqueta Plagues Girona Conplag

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *