Desratització: rates, ratolins i rosegadors

Desratització
Desratització

Les Rates i ratolins ocasionen grans desperfectes en instal·lacions i pèrdues a les empreses i particulars, a més de transmetre malalties als éssers humans.

En aquesta estació en què estem són de les plagues més freqüents. La veritat és que rates i rosegadors es poden convertir amb força facilitat a inquilins res desitjats i que poden campar a les amples per les nostres llars i negocis amb tots els problemes que comporten.

Són animals socials, viuen en grups, de costums nocturns i crepusculars. Marquen el territori del seu grup amb l’orina, tenen una extremada curiositat, i amb una alta capacitat reproductiva. La rata femella dóna a llum als 21 o els 22 dies podent engendrar de 5 a 14 cries la rata de claveguera i de 5 a 10 la rata negra. Les rates es converteixen en adultes (adquirint la maduresa sexual) als dos i tres mesos respectivament. El ratolí femella aguantarà només 19 a 21 dies de gestació, encara que pot durar 28 si es creua la femella en el primer zel després d’un part. Cada ventrada sol ser de 8 a 12 cries, amb una mitjana de 7, però poden arribar a 20 exemplars.

Control de Plaga de Rates Plagues Girona Conplag
Control de Plaga de Rates Plagues Girona Conplag

Una de les conseqüències o danys més seriosos associats a les plagues de rates i rosegadors, és sens dubte la transmissió de malalties, és el principal problema d’aquestes poblacions, han estat i sembla que ho seguiran sent, un dels vectors de malalties més letal amb el qual conviu l’ésser humà, ens han transmès la pesta bubònica, la Ràbia, la Triquinosis, la Leptospirosis, el Tifus …

Contaminen l’aigua i els aliments, la major part de les vegades per l’orina, el que pot passar desapercebut, també pels excrements i per descomptat per les seus mossegades. La curiositat les porta a introduir-se en llocs insospitats, per a això es valen de la seva potència mossegadora, danyant tots els elements amb els quals es troben en el seu periple viatger. Cables, materials aïllants de les construccions, canonades, metalls tous, fusta …

Control de Plaga de Ratolins Plagues Girona Conplag
Control de Plaga de Ratolins Plagues Girona Conplag

Per sort per a tothom, avui dia hi ha remeis molt eficaços per eradicar aquestes indesitjades plagues.

Des del punt de vista de la salut pública constitueixen un factor de risc per les malalties que transmeten a l’home, sigui directament o a través dels paràsits de qui són portadors.

Rata de camp o rata negra (Rattus rattus)


D’hàbits essencialment nocturns, prefereix espais amb vegetació i la podem trobar enfilada en arbres, ja que enfilar-se amb facilitat.
És omnívora, menja tot el que troba tot i que prefereix la fruita, els cereals i les llavors. Mesura de 175 a 210 mm, forma estilitzada i de pelatge gris fosc amb el ventre més clar. Els seus excrements són arrodonits amb extrems punxeguts i mesuren entre 12 i 13 mm.

Rata de claveguera o rata comuna (Rattus norvegicus)

Habita en espais urbans, essent una bona nedadora però amb dificultats per enfilar-se. És més agressiva que la rata negra.
Es considera una espècie comensal dels humans i s’alimenta principalment dels nostres residus i escombraries. Mesura entre 172 i 262 mm, més arrodonida que la rata negra, presenta una coloració grisa marronosa. Els seus excrements mesuren entre 18 i 20 mm i són arrodonits.

Ratolí domèstic (Mus musculus)

És el rosegador més comú que es pot trobar en els habitatges. Acostuma a nidificar dins dels edificis i pot passar per forats superiors a 6 mm. S’alimenta especialment de llavors, cereals i formatge. De mida petita, entre 72 i 100 mm, i aparença gràcil, de coloració variable, gris fosc o gris marronós. Els excrements d’aquest ratolí tenen una longitud entre 3 i 6 mm amb els extrems punxeguts.

Per detectar-ne la presència dels rosegadors como rates i ratolins:

  • Marques de rosegades o forats en estructures (ratolí domèstic pel continu creixement dels seus incisius)
  • Petjades, generalment amb empremtes anteriors més petites amb 4 dits i altres més grans amb 5 dits. Per detectar l’activitat dels rosegadors es pot espolsar amb farina la zona on és sospita que hi ha activitat.
  • Marques de greix per fregament en les parets dels llocs on acostumen a passar
  • Aliments menjats.
  • Sorolls que produeixen quan es rasquen, roseguen o barallen durant la nit.

Per prevenir la presència de les rates i ratolins:

  • Eviteu l’entrada; tapeu els forats superiors a 12 mm, protegiu els marges de les portes i finestres
  • No deixeu els aliments ni aigua al seu abast.
  • No acumuleu trastos ni deixalles a casa vostra, especialment paper o cartró (els ratolins l’utilitzen per a la construcció del niu)
  • Retireu materials de rebuig com fustes, runa, restes vegetals, etc.

Com podem ajudar-te per eliminar les rates, ratolins i rosegadors?

Comptem amb un equip tècnic qualificat i experimentat per determinar el tipus de rosegadors i control d’aquesta plaga.

Fem servir gels, caixes de seguretat, blocs, líquid i gra juntament amb mesures preventives i un seguiment continu.